© 2013 . All rights reserved.

Water stroomt altijd naar het laagste punt

Waarom kijken mensen zo op van het fenomeen ‘showrooming’, terwijl dit net zo logisch is als water dat altijd naar het laagste punt stroomt. Mensen zijn altijd uit op eigen voordeel. Wel even informeren en kijken in de winkel, je keuze bepalen of alleen de bevestiging krijgen wat een goede keuze zou zijn en dan snel naar huis om het bij een goedkopere aanbieder te bestellen. Je bent tenslotte toch geen dief van je eigen portemonnee.

Zeker bij homogene producten, waarbij de prijs het enige verschil maakt is dat gewoon slim inkopen. Zo vergroot je het besteedbaar inkomen. De vraag is natuurlijk of het ook altijd daadwerkelijk goedkoper is, want veel zaken worden vaak weggeredeneerd. Zaken als; sluit het zelf wel even aan, die oude machine breng ik zelf wel even naar de gemeentelijke recycle depot, etc. Dit brengt vaak ook kosten met zich mee, maar worden gemakshalve vergeten.

Natuurlijk zal men in de fysieke winkel proberen om de deal te maken, zeker als hij al tijd en energie heeft gestoken heeft in de potentiële koper. In eerste instantie zal hij denken dat hij al veel heeft geïnvesteerd in de klant en dat dit een hogere prijs rechtvaardigt, alleen de klant zal daar vaak niet gevoelig voor zijn. Zeker wanneer hij weinig te besteden heeft. Het is dus zaak om naast de vanzelfsprekende aandacht en service een marktconforme prijs te vragen. Feit is wel dat de prijsperceptie vaak gebaseerd is op prijzen die men ziet op internet en daar vind je altijd prijzen die substantieel goedkoper zijn.

De vraag is of er zo voldoende verdiend wordt om een mooie winkel op een goede locatie (high traffic place) met gemotiveerd en geschoold personeel te handhaven, daarbij laat ik de voorraadrisico’s nog buitenschouwing.

Dus wat is de toekomst in retail? Showrooming! Een op internet gebaseerde business model met showrooms / displays op hightraffic places / M-commerce. Eventueel alleen de top 20 aan producten op voorraad en de rest wordt binnen 24 uur geleverd op een door de klant bepaalde plaats en tijdstip.

Het fenomeen ‘showrooming’ bestaat overigens ook gewoon op internet zelf, men kijkt bij A-webshops die het gehele assortiment hebben en daarbij ook veel informatie en reviews, om het vervolgens bij een goedkopere webshop te bestellen.